
Decanteren kun je leren!
Wat is decanteren?
Decanteren / karafferen is het overschenken van wijn in een glazen karaf. Dit wordt gedaan om de droesem (het bezinksel)
van de wijn te scheiden, of om bij oude wijn lucht bij de wijn te laten komen, zodat de wijn zich opent en zichzelf zachter presenteert.
Door de nieuwe vinificatietechnieken maakt decanteren minder noodzakelijk.
Er worden tegenwoordig meer jonge wijnen dan oude wijnen gedronken.
Dat maakt decanteren/karafferen minder noodzakelijk.
Maar dat houdt niet in dat overschenken niet nuttig is. Door het openen en overschenken van de wijn wordt er zuurstof
toegelaten waardoor de smaak en geur bij de wijn komen. Daardoor ‘opent’ die zich.
Voor witte wijnen en rosé wijnen is het niet perse nodig om te decanteren/karafferen.
Sommige aroma's zoals passievrucht in Sauvignon Blanc kunnen namelijk snel vervliegen.
Hoe lang moet de wijn gedecanteerd worden om de wijn zo goed mogelijk
te kunnen ruiken en proeven?
Hoe lang een wijn gedecanteerd moet worden ligt aan het soort wijn.
Volle rode wijnen 60+ minuten
- Nebbiolo
- Cabernet Sauvignon
- Mouvédre
- Touriga Nagonal
Medium rode wijnen 30-60 minuten
- Grenache
- Malbec
- Tempranolli
- Cabernet Franc
Lichte Rode wijnen 20-30 minuten
- Gamay
- Pinot Noir
- St. Laurent
- Zweigelt
Witte wijnen / Rosé 15-20 minuten
Gebruik voor witte wijnen en rosé een decanter/karaf met een koelelement zodat de wijn op een koele temperatuur blijft.
